Afdrukken

Gebruik van de agenda in meerdere tijdzones

Als uw gebruikers zich in verschillende tijdzones bevinden dan kunt u de agenda zo instellen dat ze tijdstippen voor hun eigen tijdzone te zien krijgen. De agenda wordt altijd in de basis tijdzone van de beheerder weergegeven, maar in de afspraakvensters en in e-mailberichten worden tijdstippen in beide tijdzones getoond.

Tijdzone-ondersteuning configureren

Allereerst moet de tijdzone voor het account goed ingesteld zijn. De beheerder, en gebruikers die niet zijn ingelogd, zien de tijdstippen in die tijdzone. De tijdzone kan worden ingesteld op de pagina Layout Instellingen onder het kopje “Regionale instellingen”.

Onder datzelfde kopje vindt u de optie Laat de gebruikers zelf hun tijdzone instellen. Als dit geselecteerd is dan krijgen gebruikers een optie te zien om hun tijdzone in te stellen als ze een account aanmaken. Bestaande gebruikers kunnen hun tijdzone wijzigen door op Instellingen te klikken rechts bovenin het scherm. U kunt de tijdzone keuzes van uw gebruikers bekijken en aanpassen op de pagina Gebruikerbeheer.

Basis tijdzone Tijdzone keuze
De ingestelde tijdszone beïnvloed de gegevens die worden verstuurd naar, en ontvangen van, gekoppelde agenda’s zoals Outlook en Google Agenda. Ook tijdstippen die via webhooks worden doorgegeven worden hieraan aangepast.

Een agenda gebruiken in een andere tijdzone

Stel dat uw agenda is ingesteld op Amsterdam. Wanneer een gebruiker uit Japan, met de tijdzone ingesteld op Tokio, de agenda bezoekt, ziet hij de tijden van zowel Amsterdam als Tokio in een pop-up als hij op de agenda klikt. Als het tijdstip op een andere datum uitkomt, wordt de datum toegevoegd aan de tijd. Ook als een afspraak meerdere tijdzones bevat wordt dit correct verwerkt, waarbij de tijdzones naast de tijd vermeld worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een meerdaagse afspraak begint als het zomertijd is en een paar dagen later eindigt als het wintertijd is geworden. Het systeem houdt bij het berekenen van het tijdsverschil automatisch rekening met verschillen die door zomertijd veroorzaakt worden op uw locatie en die van uw klant. Beide tijdstippen zullen ook in eventuele e-mailnotificaties en herinneringen getoond worden.

Reservering popup met tijdzone
Reservering popup met tijdzone en datum
Let wel: de tijden op de agenda zelf worden altijd in de basis tijdzone vertoond. Het zien van beide tijdstippen is alleen beschikbaar voor gebruikers die ingelogd zijn en hun agenda op een andere tijdzone hebben ingesteld. Dit verschilt overigens van de meeste andere agendaprogramma’s die de tijd alleen tonen in de tijdzone van de eindgebruiker.

iCal en tijdzones

U kunt een zogenaamde "iCal attachment" aan e-mail bevestigingen toevoegen door het woord $ical in de e-mail tekst te zetten. De e-mail tekst kunt u aanpassen op de configuratiepagina onder het tabblad “Uiterlijk”. De iCal attachment bevat alle benodigde informatie om hem op de juiste plek te zetten in de agenda van de gebruiker op zijn computer of telefoon. Het agendaprogramma van de gebruiker toont normaal gesproken de tijden zoals ze zijn ingesteld op de computer van de gebruiker; de tijdzone zoals ingesteld in SuperSaaS wordt niet gebruikt.

U kunt ook een volledige iCal feed van een agenda weergeven in het agendaprogramma op uw computer, zoals beschreven op de pagina Uw agenda synchroniseren met andere kalenders. Ook in dat geval worden alle afspraken getoond in de tijdzone van uw computer.

Google Agenda en tijdzones

Als u beschikbaarheidsinformatie in SuperSaaS importeert vanuit een Google Agenda, dan zorgt het systeem automatisch voor de vertaling tussen de tijdzone geconfigureerd in Google en die in SuperSaaS. Daarom is het belangrijk om te controleren dat de tijdzone correct is ingesteld in uw Google Agenda. Het is overigens niet mogelijk om de tijdszone aan te passen terwijl de synchronisatie actief is. Als u dat toch wilt doen dan moet u eerst de synchronisatie weghalen, daarna de tijdzone aanpassen, en daarna de synchronisatie terugzetten.