Er is een nieuwe versie beschikbaar van deze pagina

Drupal module voor het SuperSaaS reserveringssysteem

SuperSaaS is een flexibel online reserveringssysteem dat veel verschillende toepassingen kent. Deze pagina legt uit hoe een website die is gebaseerd op het Drupal CMS een SuperSaaS agenda kan integreren.

Drupal gebruikersnaam in uw SuperSaaS systeem gebruiken

Deze Drupal module toont een knop met een tekst zoals “Reserveren”. Als de gebruiker op deze knop klikt wordt hij automatisch ingelogd bij SuperSaaS gebruikmakend van zijn Drupal gebruikersnaam. Als u uw gebruikers niet laat inloggen op uw eigen site met het gebruikersregistratie systeem van Drupal dan kunt u de algemene instructies volgen om SuperSaaS in uw site te integreren.

De module genereert een knop die de relevante gegevens uit uw Drupal database meestuurt, zodat de gebruiker onder dezelfde naam wordt aangemaakt in uw SuperSaaS account. Als de gebruikersnaam al bestaat dan worden indien nodig zijn gegevens bijgewerkt. Dit voorkomt dat gebruikers twee keer moeten inloggen met twee aparte gebruikersnamen.

Installatie van de Drupal module

 1. De module installeren (Drupal 7). In het menu voor de beheerder kiest u “Modules” en op die pagina klikt u “Installeer een nieuwe module”. In het veld “Installeer vanaf een URL” vult u in "http://cdn.supersaas.net/plugins/supersaas_drupal72a.zip" en klikt u op de knop “Installeer”. Op de “Modules” pagina vinkt u nu de optie “Ingeschakeld” aan naast de “SuperSaaS Login” module onderaan de bladzijde en klik “Instellingen opslaan”. Hierna kunt op “Instellingen” klikken naast de module naam om naar het instellingenscherm te gaan.

  De module installeren (Drupal 6). Download de Drupal 6 module. Unzip de module en upload hem naar uw site in de directory “sites/all/modules”. Op uw Drupal site kiest u uit het menu voor de beheerder aan de linkerkant “Beheren” → “Site-constructie” → “Modules” en vinkt u de optie “Ingeschakeld” aan naast de “SuperSaaS login” module. Vervolgens klikt u de knop “Configuratie Opslaan” onderaan de bladzijde. Kies in het menu links “Beheren” → “Site-instellingen” → “SuperSaaS instellingen” om naar het instellingenscherm te gaan. Drupal module inschakelen
 2. De module instellen. Vul de velden op het instellingenscherm in:
  • SuperSaaS accountnaam. Dit is de naam van uw account (niet uw e-mailadres)
  • SuperSaaS wachtwoord. Dit is het wachtwoord dat de beheerder gebruikt om in te loggen bij SuperSaaS
  • Agendanaam of URL. U kunt hier de naam van een agenda opgeven, of u kunt een volledige URL opgeven als u de gebruiker op een specifieke pagina in SuperSaaS wilt laten uitkomen
  • Plaatje van knop. Als u dit blanco laat dan wordt een standaard knop gebruikt met de tekst uit het veld “Opschrift knop”. U kunt hier een URL invullen zoals: “http://cdn.supersaas.net/nl/but/reserveren_rood.png”
  • Eigen domeinnaam. Als u een eigen domeinnaam heeft gemaakt die naar uw agenda wijst dan kunt u die hier invullen om te zorgen dat deze ook wordt gebruikt door de knop
 3. Maak de knop zichtbaar. Ga naar “Structuur” (Drupal 7) of “Site-constructie” (Drupal 6) en kies de optie “Blokken” en sleep het blok “SuperSaaS Login” naar de juiste plaats. U kunt op configureren klikken om aan te passen op welke bladzijdes en met welke titel de knop wordt weergegeven.
Drupal SuperSaaS Module

Drupal module installeren

In Drupal 7+ is het gemakkelijk om de SuperSaaS plugin te installeren.
 • Ga naar “Modules” in het beheer menu
 • Klik op “Installeer een nieuwe module”
 • In het veld “Installeer vanaf een URL” vult u in “http://cdn.supersaas.net/​plugins/supersaas_drupal72a.zip”
 • Vink de optie “Ingeschakeld” aan
 • Volg de instructies bij punt 2 hierboven om de module in te stellen

Uw SuperSaaS instellingen wijzigen zodat ze samenwerken met Drupal

De database in Drupal is leidend. Dat betekent dat veranderingen in de Drupal database door worden gegeven naar SuperSaaS, maar niet de andersom. Het is daarom aan te raden om gebruikers hun gegevens niet te laten aanpassen in SuperSaaS omdat dat makkelijk tot verwarring zou kunnen leiden. Als een gebruiker bijvoorbeeld zijn wachtwoord kan wijzigen in SuperSaaS dan zou hij zich waarschijnlijk niet realiseren dat zijn Drupal wachtwoord dan ongewijzigd is gebleven. Om dit te voorkomen kunt u de volgende instellingen doen:

Ten tweede moet gezorgd dat de gegevens in Drupal overeenkomen met de velden in SuperSaaS. Maak de volgende aanpassingen op het scherm “Toegangsbeheer”:

U kunt nu de knop op uw eigen site uitproberen. Als beheerder moet u nog steeds inloggen op de normale manier via de SuperSaaS site, dus om te proberen of het werkt moet u zich voordoen als gewone gebruiker. Als u “superusers” wilt gebruiken dan moet u zorgen dat die eerst een keer via Drupal zijn ingelogd, voordat u hun rol instelt op “superuser” aan de SuperSaaS kant.

SuperSaaS toegangsbeheer

SuperSaaS instellen

De afbeelding links laat de “Toegangsbeheer” pagina zien met de gemaakte instellingen zoals hierboven beschreven.

Veel voorkomende problemen